Kredi Risk Raporu Gerekli mi? 1 Dakika da Kredi Notu Öğrenme

Kredi Risk Raporu Gerekli mi? Nasıl Alabilirim?

Kredi risk raporu bilgilerinizi hiç merak ettiniz mi? Peki, Kredi risk raporu içerisinde sizin bankalar üzerinde yer alan tüm kredi ve mevduat bilgilerinizin yer aldığını ve bunlara göre kredi notu belirlemesi yapıldığını biliyor muydunuz?

Kredi Risk Raporu Neden Gerekli?

Kişiler, bankalardaki kredi ve kredi kartı gibi ürünlerinin yanı sıra kredili mevduat hesabı, borç ve limit bilgileri kredi risk raporu ile öğrenir.  Bu rapor ile ayrıca ödemeler tek bir alandan takip edilir. Banka gibi finans kurumların verdiği ürün hizmetinden faydalanmak ve başvurulan kredi ya da kredi kart başvurularının olumlu sonuçlanması için kredi notu etkin rol oynar.

Kredi raporu, kişinin yaptığı işlem ve ödeme alışkanlığına bağlı olarak belirlenir ve referans niteliğinde olur. Risk raporunun incelenmesi ile güncel kredi notu öğrenildiği gibi geçmişe yönelik kişinin tüm kredi bilgileri ve ödeme gücü de ortaya çıkar.

Kredi Risk Raporu Nedir?

Findeks tarafından sunulan risk raporu, Kredi Kayıt Bürosu ile hayata geçirilen platform olup kişi, kredi taleplerinin yanı sıra düzenli ödemeleri için de bilgi sahibi olur. Finansal durum ile alakalı olarak detaylı bilgi alınmasını sağlar. Rapor, temel olarak ödeme alışkanlığı ve performansa göre belirlenen puanlar şeklinde yer alır.

Kredi risk raporu e-devlet üzerinden de alınabilir. 2019 senesinde findeks risk raporu, e-devlet kapsamında bulunan uygulamada çek bilgisi, kredi limitleri ve borç bilgileri detayları görüntülendiği gibi 2013 senesinden bu yana faturalar da yer alır. Kişinin aktif kredileri ile son 5 senede kapattığı kredi bilgileri gösterilir.

Kredi Risk Raporu Ne İşe Yarar?

Kredi Risk Raporu Gerekli mi? Kredi notu öğrenme nasıl yapılır?

Kredi risk raporu, rapor sahibi kadar finansal kuruluşlar için önem taşır. Belirleyici nitelikte olan bu rapor; kişinin kredi ve kredi kartlarının ödeme alışkanlıklarını, geçmiş zamana ait kredi bilgilerini ve ödeme alışkanlıklarını belgeler ve bu bilgiler kişinin ülke ortalamasına göre ekonomik durumunu ortaya çıkarır. Bu rapor ile finansal kuruluşlar da kişi ile ilgili bir görüşe sahip olur.

Finansal kuruşlarda yapılacak işlemler bakımından önem taşıyan risk raporunun olumlu bir tablo sergilemesi ile pek çok hizmetten yaralanmak mümkün olur. Risk raporunun incelenmesi ile kredi notu da görülür ve notun düşük olması halinde yükseltilmesi ve ödeme alışkanlıklarının değiştirilmesi için bazı işlemler yapılabilir.

Kredi notu öğrenme için risk raporunun incelenmesi sayesinde daha gerçekçi adımlar atılabilir. Kişi kendi ödeme gücünü bilmesi durumunda ona göre kredi başvuruları gerçekleştirir. Bu durumda en çok sorulan sorulardan biri kredi risk raporu nasıl alınır sorusu olur. Risk raporu, bankaların mobil ya da internet uygulamalarından alındığı gibi şubelerden de temin edilebilir. Kişi sadece kendine ait olan risk raporunu alınabilir.

TC ile kredi notu sorgulama ile de kredi notu öğrenme ve buna bağlı olarak risk raporu bilinir. Kredi notu öğrenme için uygulama olarak findeks indirilir. E-devlet üzerinden de alınabilen risk raporu devletin vatandaşlarına sunduğu ücretsiz bir hizmet olup ayda bir defa kişi tarafından temin edilebilir.

E-devlet şifresine sahip her vatandaş bu hizmetten faydalanabilir. Siteye giriş yapılmasının ardından arama çubuğuna kredi risk raporu yazılması yeterli olur. Yeni başvuru sekmesine tıklanmasının ardından kredi limit ve borç bilgileri raporu ve çek bilgileri raporu şeklinde iki seçenek çıkar. Bu seçeneklerden kredi limit ve borç bilgileri raporu seçeneğinin seçilmesi ile kredi risk raporu elde edilir.

Kredi notu öğrenme ve Kredi risk raporu hakkında hazırladığımız bu makalemizde aklınıza takılabilecek pek çok soruya yanıt vermeye çalıştık. Sizin de aklınıza takılan sorular var ise yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

[togglegroup type=”popout”]



[/togglegroup]

 

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık