1. Anasayfa
  2. Güncel Finans Haberleri

Vefat Edenin Borçları ve Reddi Miras | 2021


0

Vefat edenin borçları, özellikle de icrada ise ya da varlık yönetim şirketlerinde ise, borç sahibinin yakınlarından istenmeye devam eder. Bu süreçten kurtulmanın hukuki bir yolu vardır. Zaman aşımına dikkat ederek, borçlu kişinin vefatından 3 aya kadar zaman içinde Türk medeni kanununun 606. maddesine dayanarak, miras reddi yapılabilir.

Başvuru, yaşadığınız yerdeki Sulh Hukuk mahkemesidir. Bu mahkemeye giderek, 3 ay süre dolmadan, ölenin mirasının reddi talep edilebilir. Bunun için bir dilekçe yazılması ya da sözlü beyanda bulunulması yeterli olacaktır. Türk medeni kanununun 606. maddesine bakılırsa, mirasın reddinin, kayıtsız ve şartsız olması gerekmektedir. Vefat eden kişi, emekli ise ve bekar kızları ölüm aylığı almak isterlerse, mirası reddettiklerinde bu haktan mahrum kalmazlar.

Yani yine ölüm aylığı anneye yüzde 50, kızlara yüzde 25’er olacak şekilde taksim edilir. Anne ölmüşse ve söz gelimi 2 kız varsa, kalan aylık 2.000 TL ise, her kıza 500 TL düşmektedir. Anne de öldüğü için bu pay ödenmez. Ölüm aylığı almak isteyen fakat, baba-ya da sigortalı annenin kalan borçlarını ödeme gücü -isteği olmayanlar için 3 ay içinde reddi miras yapmak; vefat eden emekliden kalacak ölüm aylığının kesilmesine neden olmaz.

Reddi miras, illa ki dilekçe ile olmayabilir, hakim karşısında sözlü beyan edilebilir. Vefat eden yakınımdan kalacak her türlü mirası reddediyorum diye beyan etmek yeterlidir. İstenirse, bu tutanağın belgesi de alınabilir. İşte, vefat edenin borçları ile ilgili bilgiler…

Miras Reddi Yaptım Ancak Yine de Alacaklılar Beni Arıyorlar

uygun-banka-kredisi-miras-reddi-yaptim-ancak-alacaklilar-beni-ariyorlar
Vefat Edenin Borçları ve Miras Reddi | 2021

Miras reddi yaptığınız halde sizi arayan alacaklıların böyle bir hakkı olmadığından, onları şikayet edebilirsiniz. Ya da kendilerine reddi miras yaptığınızı, bu borçları ödemeyeceğinizi belirterek, rahatsızlık vermeye devam etmeleri durumunda kendilerini şikayet edeceğinizi bildirin. Çünkü reddi miras yapıldıktan sonra, ölenin tüm mal varlığından mahrum kaldığınız gibi, borçlarından da özgür olursunuz.

İlginizi Çekebilir: 545 Puana Ne Kadar Kredi Verilir?

Türk Medeni Kanunu 605. Madde

Ölen kişinin yüklü borçları varsa ve hiç bir malı mülkü yoksa, bu durumda çocuklarının borcu ödemek istememesi durumunda durum takibi yapmaları yararlı olur. Kanun gereği, yasal ve atanmış mirasçılar, vefat eden tarafından intikal eden mirası reddedebilirler. Bu kanuna göre, ölen şahsın “ödemeden aczi” resmi olarak belli ise, kalan miras otomatik olarak reddedilmiş sayılmaktadır.

3 Ay içinde miras Reddedilmezse Ne Olur?

Ölen borçlu kişinin varisleri, ölüm tarihini takip eden 90 gün içinde, redd-i miras yapmazlarsa, borç onlara kalır. Bu sürenin uzatılması ise, ölen kişinin ölümünden haberdar olunmadığının ispat edildiği durumlarda mahkeme tarafından değerlendirilir. Vefat edenin borçları ile ilgili bilgiler yukarıda da görüldüğü üzeredir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir