1. Anasayfa
  2. Güncel Finans Haberleri

E-Fatura Sistemi Nedir, Nasıl Kullanılır, Neden Gereklidir?


0

Günümüzde insanların zamanı kadar rahatlığı da önem kazanıyor. Bu neden ile E-Fatura sistemi de insanlara rahatlık ve kolaylık sağlaması bakımından pek çok işletme tarafından kullanılmaya başlanıyor. Bu sistem ile ayrıca müşterilere ve firmalar arası güven ortamı da yaratılıyor. Sağladığı kolaylık dışında da hızlı olması sebebi ile zaman ve maliyetten tasarrufu elde ediliyor.

Teknoloji alanında yaşanılan gelişmeler her alana yayılıyor. Resmi işlemlerinde elektronik ortama taşınmaya başlanması ile pek çok işlem eski zamana göre çok daha kolay bir hal ilerliyor. Online şekilde ödenebilen faturalar, mükellefleri zamandan kurtardığı gibi masraftan da tasarruf edilmesini sağlıyor. Buna bağlı olarak işletme sahipleri de fatura kesme işlemleri için kâğıt kullanmak zorunda iken günümüzde bilgisayar ortamında faturasını kesebiliyor.

E-Fatura Sistemi Nedir?

uygun-banka-kredisi-e-fatura-nedir
e-Fatura Nedir, Nasıl Kullanılır, Neden Gereklidir?

Teknolojik gelişmelerin artması ve internetin kullanılması ile insan hayatının her noktasına yenilik geliyor. Teknolojik gelişmeler ayrıca ticari alanda da avantaj sağlıyor. Bunlardan biri olan E-Fatura sistemi fiziki olarak kesilen faturaların ve bu sürecin, dijital ortamda gerçekleşmesini sağlıyor.

İlginizi Çekebilir: İnternetten Kredi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu sistem, dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de geniş kullanım alanına sahiptir. İş yerleri ve mükellefler rahatça E-Fatura Portal üzerinden girip yeni fatura kesebildiği gibi eski faturalara da kolaylıkla ulaşabiliyor. Kâğıt faturaların standartları ile aynı olan E-Fatura sistemi, bu neden ile hukuka da uygun bulunuyor.

E-Fatura sistemi sadece E-Fatura mükellefleri arasında kullanılabiliyor. E- Fatura nedir ayrıca kâğıt israfını önlediği gibi nakliye giderlerine de engel oluyor. Bu sebep ile sistem hızla yaygınlaşıyor ve pek çok işletmenin tercih sebebi oluyor.

E-Fatura Sistemi Nasıl Kullanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait sisteme kayıt yaptırılıp ardından aktivasyon sürecinin tamamlanması gerekiyor. Bu sürecin kolayca halledilmesi için aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekiyor.

1.Mali Mühür Temini

Öncelikle firmanın Mali Mühür sertifikasına sahip olması gerekiyor. Bu mühür, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği elektronik mühür oluyor. Bu mührün elde edilmesi için TÜBİTAK’a bağlı Kamu Sertifikasyon Merkezinin internet sitesi üzerinden başvuru yapılıyor ardından ücretin ödenmesi gerekiyor. Başvurunun tamamlanmasının ardından sertifika 3 ila 10 gün arasında firmada oluyor.

2. Online işlemler

Kamu Sertifikasyon Merkezine ait siteden işlemler hallediliyor. Mali Mühür Sertifikası alan bir kurum e-posta ve telefon gibi bilgileri online işlemler bölümünden güncelliyor.

3.E-fatura başvurusu

”E-Fatura canlı ortam başvuru” formu dolduruluyor bu şekilde E-Fatura sistemi başvurusu gerçekleşiyor.

4.E-Fatura aktivasyonu

Aktivasyon ile son adım gerçekleşiyor ve fatura gönderimi alımı için hesap aktif hale geliyor. E-Fatura başvururehberindeki program bilgisayara indiriliyor ve mali mührün kullanılması gerekiyor. Bu işlemlerin yapılması ile E-Fatura sistemi açılıyor. Bu sistem için pek çok farklı yazılım kullanılabiliyor. Yazılımlar arasında küçük değişiklikler olabiliyor.

E-Fatura sistemi pek çok avantajı ile insan hayatında yer alıyor. Öncelikle kâğıt fatura bastırmaya gerek kalmadığı için işletme maliyeti azalıyor. Dijital ortamda gerçekleşen faturalamalar ile kargo giderleri azalıyor ve fatura anında müşteriye ulaşıyor.

Dijital ortamda arşivlendiği için ekstra arşivleme ihtiyacı bulunmuyor. Bu şekilde faturaların kaybolma riski de oluşmuyor. Çevre dostu olan sistem aynı zamanda tahsilat sürecini de hızlandırıyor. E-Fatura görüntüleme, görüntüleme programının indirilmesi ve GİB e-Fatura görüntüleyicisinin açılması ile gerçekleşiyor. Bu adımların ardından ”Aç” seçeneği ile E-Fatura XML’i görüntüleniyor.

E-Fatura sistemi bazı mükellefler için zorunlu olsa da zaman içinde pek çok işletme bu sisteme geçiyor. Bu sistemde olmak zorunda olan mükellefler, GİB portalını kullanarak E-Fatura oluşturup karşı tarafa gönderiyor. E-Fatura Nasıl Kesilir, E-Fatura kesmek isteyen firma, İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde işlemi gerçekleştiriyor. Bu işlem için kullanıcı adı ve şifrenin yazılması yeterli oluyor.

E-Fatura İptal yöntemleri üçe ayrılıyor. Bunlardan biri olan ticari E-Fatura da müşteri sistemde gördüğü faturayı 7 gün içinde reddedebiliyor. Buna istinaden yeni fatura oluşturup müşteriye gönderiliyor. İkinci iptal yöntemi ise temel E-Fatura oluyor. Faturayı iptal etmeden müşteri faturaya istinaden iade fatura oluşturarak gönderiyor. Bu şekilde iki fatura mahsuplaşmış oluyor.

E-arşiv fatura ise üçüncü iptal seçeneği oluyor. Bu iptal için ise resmileştiği tarihten 7 gün içinde iptal ediliyor. Fatura düzenleme kısmından iptal seçeneğinin kullanılması ile gerçekleştiriliyor.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir